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Consultant Construction Engineering & Inspection 
Frequently Asked Questions 

 
 
Question 1 
What types of projects will be considered/selected for these services? 
 

Project type has not been determined, and will likely be a product of letting schedules, 
funding availability, and staffing needs.  MDT’s intent at this time is to consider 
preservation projects, rehabilitations, and large earthwork reconstructions.  Due to the 
infancy of CEI services at MDT, complex urban or bridge projects will likely not be 
considered. 

 
 
Question 2 
How many projects is MDT anticipating next year? 
 

It is anticipated that 2-3 projects will be selected for CEI Services in 2020; however, 
depending on letting schedules, funding availability, and staffing needs, there could be a 
project selected in each of MDT’s five Districts. 

 
 
Question 3 
How will travel be considered? 
 

Like any professional services contract, direct travel expenses in accordance with GSA rates 
and rules are compensable.  Additionally, the home office location of staff will not be a 
significant consideration in scoring and will only be a nominal scoring factor, primarily as it 
relates to the personnel’s familiarity with the region (i.e. specific regional materials, public 
opinion, etc.). 

 
 
Question 4 
In reference to 5.12.ii and iii, Claim Support – this is difficult to define and quantify. From our 
experience, this is typically not included in CEI services and treated as additional services. 
 

This item is only stating what the consultant will be responsible for. Specific level of effort 
will be discussed/negotiated/determined during the scoping stage with the successful firm. 

 
 
 
 



Question 5 
In reference to 5.13.v - who are the shop drawings transmitted to, and who reviews the shop 
drawings? 
 

Shop drawings will be submitted to the Resident Engineer for MDT review. 
 
 
Question 6 
Please consider modifying the title of task 6. “Survey Control” to “Survey Verification”.  Also, 
checking and verifying can be difficult to quantify unless assumptions are made on number of 
visits by survey firm in the man-hour estimate. 
 

Agreed. The title of 6. will be revised to “Survey Verification”. Additionally, this item is only 
stating what the consultant will be responsible for. Specific level of effort will be 
discussed/negotiated/determined during the scoping stage with the successful firm. 

 
 
Question 7 
What qualifications/certifications are required for Inspectors who are not performing material 
sampling and testing? 
 

No specific certifications are required for individuals not performing sampling and testing. 
While there are no specific requirements for education or years of experience, all 
personnel must be sufficiently qualified to perform the tasks required. AASHTOWare 
and/or SiteManager user training is needed, and will be provided, before access is granted 
to these software suites. 

 
 
Question 8 
In reference to task 7, recommend adding a task for Inspectors to observe the work for general 
conformance with the contract documents. 
 

This item is covered in the Scope of Work section, as well as Section 8. 
 
 
Question 9 
Please define “conditional final acceptance”. 
 

Conditional Final Acceptance is defined in Section 105.17 of the MDT Standard and 
Supplemental Specifications. Additionally, please refer to the following supporting 
information on the finalization process: 



Memo: 
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/const_memo/2014/105_17_FINALIZATION_PR
OCESS.PDF 
Process Outline: 
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/manuals_guidelines/MDT-CON-
105_17_OUTLINE.pdf 
Flowchart: 
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/manuals_guidelines/final_flowchart.pdf 

 
 
Question 10 
Contract Agreement Payment Terms – recommend making payment based on time and 
material using fully burdened labor rates (raw labor, overhead, profit) as opposed to cost-plus 
fixed fee.  Agreements based on cost-plus fixed fee are used design contracts as an incentive for 
Consultant to be efficient on defined tasks.  For CE&I agreements, estimated costs are typically 
dependent on construction contract time and assumed number of staff required to fulfill the 
scope of services. 
 

Fully burdened rates that include profit is a prohibited payment method for professional 
services contracts per 23CFR172.9 (cost plus a percentage of cost). The contract 
agreement will be administered on a cost-plus fixed fee basis with a ceiling to maintain 
cost control and compliance with 23CFR172. During contract development, a cost ceiling 
will be negotiated for the anticipated services to be provided for the specific project. The 
consultant will be bill only for the costs actually incurred. Amendments to the cost ceiling 
will be negotiated as necessary. The fixed fee will be established based on the anticipated 
services to be provided. 

 
Question 11:  No question #11 - Inadvertently skipped numbering sequence. 
 
Question 12 
Will MDT continue to provide inspection at the precast yard like they traditionally do now?  Or 
will the Consultant be responsible? 

 
Standard Specification 551.03.8 Testing and Acceptance of Concrete states: 

“Construct any products that are not cast-in-place, and not produced at a PCI, ACPA 
or NPCA certified precast plant, in accordance with Subsection 605.03.  These 
products will be evaluated in accordance with Subsection 551.03.8(C) for the class of 
concrete specified.” 

 
Project level inspection at precast yards has been mostly eliminated (pipes, inlets, boxes, 
and manholes are all required to come from certified plants) so this should be a non-issue; 
however if any precast beams are specified, the Department will inspect them as we would 
for any other project using District and HQ personnel as is current practice. 

 

https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/const_memo/2014/105_17_FINALIZATION_PROCESS.PDF
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/const_memo/2014/105_17_FINALIZATION_PROCESS.PDF
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/manuals_guidelines/MDT-CON-105_17_OUTLINE.pdf
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/manuals_guidelines/MDT-CON-105_17_OUTLINE.pdf
https://www.mdt.mt.gov/other/webdata/external/const/manuals_guidelines/final_flowchart.pdf


Question 13 
Will MDT provide production testing of the asphalt?  This is given that the Consultant will be 
witnessing the Contractor taking the samples. 
 

Yes.  District Laboratories will provide volumetric, density, and ride testing just like they 
would for any other MDT project.  The MDT Headquarters and Billings labs will perform 
any Hamburg testing, and the Headquarters lab will perform liquid binder and emulsion 
testing as before. 

 
 
Question 14 
It is understood that the consultant will be taking the concrete cylinder samples, but need to 
verify if the Consultant or MDT will break the cylinders in the lab?  
 

The Billings, Glendive, and Headquarters labs will break cylinders as is the current practice. 
 
 
Question 15 
When a project is complete, the current practice is that the District Land Surveyor sets the 
project monumentation for R/W.  Will this continue to be the case or is the Consultant 
expected to perform this function? 
 

• Not applicable for the Missoula and Great Falls District projects.   
• Butte and Glendive District Land Surveyors will complete this activity for their projects. 
• For the Billings District project, it is expected that the Consultant will set the pins, and 

the Billings District Land Surveyor will verify and set caps as applicable. 
 
 
Question 16 
Mix design:  Transfer mix design, particularly on the bridge jobs, is likely.  Does the Consultant 
work with MDT to verify that is acceptable?  We assume that’s the case but need to 
verify/confirm. 
 

Yes.  Mix design approvals or requests for transfer will be handled as is current practice 
with the contractor submitting said requests to the Consultant Project manager.  The 
Consultant will them run them up the chain through the Resident Engineer according to 
our current process. 

 
 
Question 17 
Source approval for borrow sources.  Currently, MDT lab certifies borrow source.  Will the 
Consultant need to wholly perform this function, or is this something the Consultant will work 
with MDT on to accept/approve? 



 
MDT will continue to perform any soils class or R-value testing for Borrow Source approval 
as is the current practice, again, working in conjunction with the Consultant as if they were 
just another MDT crew. 

 
 
Question 18 
Does MDT expect all of these projects to be Contractor Staking? 
 

It is expected that the Consultant will perform the staking, if applicable, for all projects. 
 
 
Question 19 
We understand that MDT will obtain the asphalt mix samples in the field, bring to their field lab, 
and compact specimens, and perform all associated testing; bulk gravities, rice, asphalt content, 
gradation.    Will MDT also perform the liquid asphalt sampling at the plant during production, 
and perform observation of the mix operations at the plant? 
 

MDT has identified witnessing liquid asphalt binder sampling and all other liquid asphalt 
sampling as the responsibility of the “Field” in Section MT-601 of the Materials 
Manual.   MT-601 defines three areas of responsibility:  Field, District, and HQ.  In the case 
of a CEI contract, the consultant will be playing the role of “Field” for these purposes.  As 
far as observing mix observations at the plant, that is usually the field’s responsibility as 
well, given there are no “samples” to witness, only observations of temperature, tonnage, 
yield, stations, etc. (the information captured on the ‘Daily Plant Mix Report’).  Any sample 
containers for liquid asphalt should be supplied by the District Lab. 

 
 
Question 20 
If the consultant is responsible for liquid asphalt sampling at the plant, firms may not be able to 
perform the required asphalt binder performed and required by MDT (i.e. dynamic shear, 
bending beam rheometer).  Will the consultant send liquid samples to MDT for testing? 
 

Yes, the consultant, after witnessing any liquid asphalt samples, will turn said samples 
over to the District Lab who will transport them to Helena for testing.  There shouldn’t be 
any need for shipping.  The consultant should work with the District Materials Supervisor 
for sample containers and sample shipping boxes; however, the District Lab will take care 
of any shipping. 

 
 
 
 
 



Question 21 
We understand the contractor will be responsible for nuclear density testing of the asphalt mat 
during placement, who will be responsible for coring of the asphalt and associated bulk density 
testing following asphalt placement? 
 

The Consultant will be responsible for identifying and marking out the location of core 
holes for density testing.  The Contractor is responsible for doing the actual coring.  The 
District Lab is responsible for bulk specific gravity testing and percent compaction 
calculations.  This is discussed in Standard and Supplemental specification 401.03.21 
COMPACTION, COMPACTION CONTROL TESTING, AND DENSITY ACCEPTANCE TESTING. 

 
Question 22 
In general, if MDT is performing the bulk or all of the asphalt testing on the overlay projects 
(primarily because consultants do not perform a good portion of the tests required by MDT), 
there does not appear to be a significant component of materials testing on these project for 
the consultant, please confirm. 
 

Since standard overlay and mill/fill projects usually don’t require many other materials 
than the pavement and its component materials, this may be true.  However, any 
aggregate testing for cover material or possible borrow for dig-outs or sub ex would be the 
responsibility of the consultant – or at the very least, an arrangement will need to be made 
in conjunction with the District Construction Engineer and the District Materials 
Supervisor. 

 
Question 23 
Will the District Labs provide proctors and gradation testing for the materials incorporated into 
the project? 
 

The District Labs should provide any proctors, as that is their function currently.  As far as 
gradation testing, that is primarily the field’s (CEI Consultant) responsibility but will have to be 
discussed locally.  For example:  If there is a situation with Special Borrow that requires a 
certain soil class, a gradation is required to determine soil class so that would be performed by 
the District Lab.  The District Lab would also provide a proctor result for compaction 
testing.  But since this is a “source” test, once the source is approved, no further gradation 
testing is required, only compaction testing.  However, in the case of standard Crushed 
Aggregate Course where there are compaction, plasticity, liquidity, AND gradation/fracture 
requirements, the District provides the proctors used to determine compaction as well as the 
plastic and liquid limit testing on the stockpiles.  BUT, the field (CEI) performs the acceptance 
gradation and fracture testing.  If it’s a large enough job, there should be an aggregate trailer 
on the project with the necessary equipment for the “field” to use.  If it’s a smaller job, the 
samples may be transported back to the District or Area lab for testing by field (CEI) personnel 
using equipment in the lab.  And in still other cases, like a really small job, the District Lab may 
offer or agree to perform the testing themselves.  Specifics per project will be discussed during 
scoping. 


